Vergelijking tussen kerkorgelpijpen en barby-orgels

Mensen die van het orgel houden, overwegen misschien orgelcollecties of overwegen een nieuw kerkorgel voor hun eredienst.

Hoewel pijpen en cimbalen zeker populair zijn, is het moeilijk om niet te denken aan de geweldige mogelijkheden die orgelsynthesizers bieden. Of u nu een bepaald tijdperk van kerkmuziek overweegt, een bepaalde orgelfabrikant, of gewoon geïnteresseerd bent in het spelen van een actieve rol in het audioplan van uw kerkaanbidding, deze informatie zal nuttig voor u zijn. Laten we beginnen met te bespreken waarom zoveel mensen nu geïnteresseerd zijn in orgelsets en waarom ze misschien een orgel voor hun kerk willen kopen.

Een van de redenen waarom veel mensen tegenwoordig kerkorgels overwegen, is het feit dat het aantal beschikbare genres enorm is uitgebreid. Traditionele orgelmuziek is altijd beschikbaar geweest, maar omdat mensen aangetrokken zijn tot verschillende genres zoals jazz, gospel of zelfs rock & roll, zijn deze genres steeds populairder geworden onder zowel gelovigen als kerkorganisten. Het traditionele kooraanbod van organisten is uitgebreid met een breder scala aan muziekstijlen en benaderingen, waardoor veel meer muzikanten de kans krijgen om de geneugten van het organist zijn te ervaren. Om deze reden zoeken meer kerkorganisten naar manieren om hun muzikale horizon te verbreden. Inderdaad, zelfs de term kerkorgel begint te vervagen naarmate meer kerkmusici andere genres verkennen.

Een andere reden waarom kerkorgels steeds populairder worden, is het feit dat de te koop aangeboden digitale orgels steeds betaalbaarder worden. In het verleden was de prijs van een digitaal orgel van hoge kwaliteit voor de meeste budgetten onbetaalbaar. Door technologische vooruitgang is het te koop aangeboden digitale orgel echter goedkoper en toegankelijker voor veel meer mensen. Daarnaast omarmen kerken steeds meer nieuwe technologieën zoals het gebruik van videobeelden op beeldschermen voor orgellessen. Digitale video begint zelfs overal gedrukte muziek in erediensten te vervangen!

Sommige kerken hebben besloten om hun toewijding aan orgelaanbidding naar een ander niveau te tillen door muziek van een live band te laten maken in plaats van een technicus in te huren om de orgels voor hen te behandelen.

Deze optie is vooral aantrekkelijk voor kleinere kerken met beperkte kerkruimte of een klein orgelbudget. Veel moderne organisten zijn in staat hogere noten te spelen dankzij de vooruitgang in elektronische signaalverwerking. Bovendien zijn veel kerken nu begonnen met het permanent gebruiken van digitale kerkorgels, zelfs op locaties waar geen elektriciteit beschikbaar is (zoals afgelegen dorpen in Afrika of de Stille Oceaan).

In vergelijking met pijporgels zijn digitale kerkorgels vaak compacter, veelzijdiger en betrouwbaarder. Ze zijn ook stiller vanwege het ontbreken van mechanische onderdelen en kunnen via USB rechtstreeks in een gewoon toetsenbord of computersysteem worden geladen. Digitale orgelpijpen zijn er in allerlei soorten, waaronder metaal, plastic, hout, keramiek, glas, aluminium, koper of glasvezel. De meeste merken bieden zowel voorbedrade als aangepaste kabelopties aan. Bovendien zijn sommige modellen zelfs verkrijgbaar met flexibele draadopties die draden van verschillende afmetingen mogelijk maken.

Fabrikanten van staaforgels zijn over de hele wereld bekend en worden gerespecteerd om hun kwaliteit en betrouwbaarheid. Het zijn de meest voorkomende soorten kerkorgels, en hoewel ze niet zo groot zijn als het pijporgel, zijn ze toch behoorlijk indrukwekkend. Het verschil is dat ze meestal geen audio-ingang hebben. Dit soort kerkorgels heeft een ronde metalen behuizing, een buisvormig lichaam en een bel aan de bovenkant.

Op deze website meer informatie: Noorlander Orgels